Tobias Suir

L_000839
Tobias Suir (1982)

Locatie: De IJzeren Vrouw

“Dit is een mooi stukje natuur midden in de stad. Ik woon op drie minuten lopen hier vandaan en terwijl ik ook op steenworp afstand van het centrum woon ben je hier even helemaal weg uit de stad. Dit is een fijne plek, waar ik graag kom. Het water hier neemt op een of andere manier je gedachten mee, je kan hier lekker even lopen en dan ben je weer alles kwijt; ik kom hier tot rust. Eigenlijk zou ik het liefst als ik hier ben mijn kleren uittrekken en erin springen, even een stukje zwemmen.”

% feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 20%

“Ik kom uit Hengelo. Toen ik twaalf was zijn we verhuisd naar Vught, omdat mijn vader een baan kreeg bij de Provincie. Na mijn middelbare school in Vught heb ik redelijk veel gereisd. Omdat ik veel vrienden had in Den Bosch, ben ik hier weer terecht gekomen en blijven hangen. Het is gewoon een lekkere stad.

Ik voel me geen Bosschenaar, maar ik voel me wel thuis in Den Bosch. En ik voel me ook welkom. Maar ja, wat is het om een Bosschenaar te zijn? Ik ben hier niet geboren; ik hoef hier ook niet per se dood te gaan. Ik gebruik de stad, omdat ik het een fijne stad vind en ik hier goed woon. Maar ik wil wel graag dat het fijn blijft. Eigenlijk ga je een soort van relatie aan met de stad waarin je woont en dan mag je ook wel iets teruggeven.”

Wat vind je mooi en lelijk aan Den Bosch?
“Den Bosch is heel erg gericht op uiterlijk; alles is hier heel mooi. Een mooi stadscentrum waar veel aandacht aan wordt besteed. De stad is ook best groen en je hebt er veel water. Het loopt om de stad heen, onder de stad door. Je kunt in het centrum aanleggen met je bootje en even een cappuccino drinken, da’s toch mooi?

De Amazones, hierachter, vind ik bijvoorbeeld mooie gebouwen. Als je denkt aan een ‘flat’, dan word ik daar niet enthousiast van, maar dit is een prachtig ontwerp. Je moet tegenwoordig als stad ook de hoogte in; je moet de mensen ergens opbergen. En dat doen ze wel op een aantrekkelijke manier hier. Zo ook de Armada, als een vloot aan het water, vind ik ook mooi.”

En lelijk?
“Ik weet niet zo snel wat lelijk is in Den Bosch. Misschien het bestuur dat blundert met zo’n Bartenbrug. Of de lantarenpalen op de markt die worden vervangen, omdat ze niet passen bij de uitstraling van het Jeroen Bosch-jaar. En dat kost dan een paar ton. Ook vrienden van me die al jaren in een pand wonen, vroeger een kraakpand, nu gedoogd. Ze brengen kunst, cultuur en muziek in de stad, maar ze worden er respectloos uitgegooid. Via advocaten wordt ze verteld dat ze moeten vertrekken. Dat vind ik grof en smerig. Dat zijn lelijke dingen aan deze stad.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Een hele fijne plek om te wonen. Dat is al heel veel. Ik voel me hier thuis. Ik woon in een een atelierwoning, een soort van vakantiehuis in de stad, zo voelt het. Vlak bij het centrum, maar toch woon ik daar heel rustig. Ik heb een tuintje, de rivier de Aa loopt langs m’n huis waar m’n bootje ligt. En Bosch biedt me ook een aantal toffe dingen, festivals zoals Jazz in Duketown. En een heel gezellig stadscentrum.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik ben fotograaf en met mijn werk draag ik een beetje bij aan de cultuur van de stad. Maar belangrijker vind ik dat je samen de zorg moet dragen voor de plek waar je woont. Dus als je je buurvrouw kunt helpen met een klusje of je straat een keer kunt opruimen of op z’n minst een beetje bijhouden – ik denk dat je op die manier wel iets terug kunt geven aan de stad en de plek waar je woont. Ik heb het hier graag fijn en dat werkt volgens mij alleen als de andere bewoners dat ook vinden”

Welke ambitie mag de stad nog meer hebben?
“Er is veel water in Den Bosch, maar daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt. Geef mensen bijvoorbeeld een plek voor een bootje aan de Zuid-Willemsvaart, die niet meer in gebruik is. Bij de Aa liggen bootjes, maar de gemeente neemt niet de moeite om er een mooie kade neer te leggen voor de bewoners. In de binnenstad doen ze dat wel, maar alleen voor toeristen die een rondvaart willen maken. Beetje jammer.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik denk een man, wel een metroseksuele man. Een beetje vertwijfeld, van ‘welke lantarenpalen moeten we hier nou neerzetten’; hij denkt veel aan zijn uiterlijk. Er wordt heel veel gedaan om alles op te knappen. Den Bosch is een aardige vent, ook wel met een stoere kant; het gebruik van dat Corten-staal vind ik stoer. De stadswallen hebben ze mooi opgeknapt en de citadel is ook wel een kerel.”

Herinnering aan een bijzondere ontmoeting
“De Kunstacademie. Daar heb ik gestudeerd, vrienden en mijn vriendin leren kennen. Dat was een hele fijne plek, een plek die mij gevormd heeft ook. Daar heb ik fijne herinneringen aan. Een ontzettend fijn gebouw, heel open, lekker licht. Ik heb er veel ruimte voor zelfontplooiing gevoeld. De ontmoeting met Kunstacademie AKV | St. Joost en zijn mensen was een hele bijzondere. Jammer wel dat ze nu dat pand willen afbreken. Een doodzonde. Knap het hele gebouw op en maak het weer van deze tijd, het is zo’n bijzonder pand. Het zou jammer zijn als daar weer zo’n modern gebouw zou komen staan, waar het hele Paleiskwartier mee vol staat. Het hoort daar, zo’n vreemde eend in de bijt.”