Thea van Vugt


Thea van Vugt (1945)

Locatie: Dierenwinkel en Zaadhandel van Vugt [inmiddels gesloten]

“Hier heb ik een heel groot deel van mijn leven doorgebracht. Mijn ouders begonnen deze zaak in 1954 en toen mijn vader overleed in 1982, heb ik het stokje overgenomen. Nu is het tijd voor ons om te stoppen met de winkel. We nemen met pijn in het hart afscheid. Er zijn veel klanten die het ook erg vinden dat we stoppen; ik heb er echt al huilers bij gehad, die afscheid kwamen nemen van ons en de winkel. Dus ja, met pijn in mijn hart stoppen we er mee. Maar ja, de vrije tijd die lonkt is ook fijn.”

% feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Ik ben geboren in de Kruisstraat, toen zijn we naar de Elzenstraat verhuisd en daarna heb ik 66 jaar hier in de Hinthamerstraat gewoond. En hier heb ik ook heel lang de winkel gehad. Mijn ouders, opa’s en oma’s waren allemaal Bosschenaren. Ik heb altijd in Den Bosch gewoond. Ik ben 100% Bosch en zo voel ik me ook.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Heel veel. Heel veel, ja. We hebben een hele mooie binnenstad. Ik vind het wel jammer, ook al is ie nog zo mooi, van die nieuwe garage aan de Hekellaan. Ik vind hem schitterend, maar ik vind het wel jammer. Want vroeger had je daar die hertjes en een midgetgolfbaan enzo. Nou ja, hoe mooi kun je het hebben? Wij wonen nu in het Paleiskwartier, en da’s schitterend wonen, daar aan de vijver. Dus ook het nieuwe in Den Bosch kan ik zeker waarderen.

De stad wordt heel goed bijgehouden door de Weener groep en we hebben een fantastische burgemeester. Hij lobbyt heel goed voor ons. Zie maar eens hoe de stad er bij staat. En hij heeft echt veel bereikt de afgelopen twintig jaar voor de stad.
Het Maximakanaal, dat vind ik ook heel mooi. En ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met het kanaal hier en het terrein van het Ziekenhuis.

Ik hou echt van de stad. Nu we stoppen met de winkel, vragen veel mensen: “Gaan jullie nu ergens overwinteren? Gaan jullie een tweede huisje kopen?” Maar nee, echt niet. We gaan regelmatig een weekendje weg of lekker naar zee, maar ik ben altijd weer blij om hier te zijn.”

En wat is er lelijk?
“Het is jammer dat er zoveel leegstand is en dat er mensen zijn die panden zo laten verpauperen. Die nieuwe put had van mij niet gehoeven. En dat Mariakapelletje ook niet. Er zijn al zoveel mooie kapelletjes. Dat ze daar maar aandacht aan schenken. Nee, dat was niet nodig. Wat ik nou heel leuk had gevonden, was een muziektent op de markt. Net als in Roermond bijvoorbeeld. Voor klassieke muziek en van alles. Deze nieuwe put staat nu alleen maar in de weg.”

Wat kan er beter in de stad?
“De mentaliteit van veel echte Bosschenaren, die vind ik wel minder hoor; voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, hè. D’r is veel commentaar op de stad en het bestuur, dan hoor je een grote bek, en zonder na te denken of zonder kennis van zaken te hebben, hebben ze hun mening vaak al klaar.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Een vrouw. Ja, heel charmant, jaah. Heel warm. Ook helemaal niet kattig ofzo. Ja, een vrouw, hoor, echt een vrouw.”