Simone Lycops


Simone Lycops (1928)

Locatie: Tuinwinkel Lycops aan het Fonteinplein

“Deze winkel draai ik al heel veel jaren. Ik heb nogal een ijzeren wil, hè. En ja, de winkel, da’s echt mijn hobby. Ik ben eigen baas. En als ik wil ophouden, dan houd ik op. Ze zeggen wel eens ‘stop er toch mee’, maar ik vind het nog steeds leuk.”

% feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 0%

“Ik voel me geen Bosschenaar. En dat hoeft ook niet zo voor mij. Ik ben een Vlaamse. En toch ben ik hier nog altijd. Mijn kinderen wonen bijna allemaal in Nederland. Daarom woon ik nog steeds hier. Eentje woont er in de buurt van Brussel, maar die komt regelmatig deze kant op. En er wonen een paar kinderen hier in de buurt, dus die zie ik regelmatig, dat is wel fijn.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“De geschiedenis van Den Bosch vind ik heel interessant. Vroeger op school leerde ik tijdens de geschiedenisles al over Den Bosch. En dat is me altijd wel bijgebleven. Dat vind ik dan ook prachtig aan de stad. Het oude centrum van de stad, daar zit iets achter, een verleden. Die historie proef je bijna. Maar die nieuwe put. Ja, ik vind het wel leuk, maar waarom moeten ze toch eerst iets afbreken om daarna iets nieuws te bouwen, dat er dan weer oud uit moet zien?
De Brede Haven, dat vind ik ook een heel mooi stukje. Als je dan vanaf die brug naar de Brede Haven kijkt, ja, dat vind ik wel echt mooi. En Het Bossche Broek. Dat is ook zo mooi, met al die vogels daar enzo.”

Wat is er lelijk?
“Ik kom niet zoveel meer in de stad, dus ik zie ook niet zoveel meer. Ik zou het dus niet zo 1-2-3 weten. Maar Bosschenaren vind ik dikwijls zo… ze kletsen me teveel.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik denk een man. Ja, Den Bosch is wel een man. Kijk, Gent, da’s meer een vrouw, maar Den Bosch vind ik niet zo vrouwelijk, die is meer stoer. Gent en Brugge zijn lieflijker, dat is natuurlijk ook omdat ik er vandaan kom, maar die zijn wel echt zachter dan Den Bosch en dus ook vrouwelijker.”