Patrick de Kaste

L_000621-bewerkt
Patrick de Kaste (1972)

Locatie: Zuid Willemsvaart, voor het voormalige Groot Ziekengasthuis

“Toen het Groot Ziekengasthuis werd gesloopt, werd deze schutting geplaatst. Wij hebben toen, namens Kings of Colors, aan de gemeente aangeboden om deze samen met een aantal andere graffiti-kunstenaars uit binnen- en buitenland, te voorzien van een aantal kunstwerken. Een street-art kadootje aan de stad, als het ware.”

% feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 0%

“Om me meer Bosschenaar te kunnen voelen, zou de afstand tussen het beleid en de Bosschenaren kleiner moeten zijn. Ik woon hier en ik doe hier wel projecten, maar dat gaat niet van een leien dakje. Den Bosch moet zich meer openstellen voor vernieuwing. Dat wat er is, is goed, dat moet je ook behouden, maar de kans voor jongeren is heel erg klein. De jeugd moet nou eens echt de kans krijgen om zich te ontplooien. Als we zo graag een evenementenstad willen zijn, dan moeten we dat ook voor hen zijn. De stad moet zich echt meer op de jongeren gaan richten, want die lopen nu bijvoorbeeld bij elke nationale feestdag massaal de stad uit. Eindhoven en Nijmegen doen dat wel heel goed. Wat er daar allemaal te doen is voor jongeren, da’s echt mooi.
Ik hoop dat het hier nog gaat veranderen, maar ja, veranderingen hebben tijd nodig. En ze lijken hier ook bang voor verandering, en dan duurt het alleen nog maar langer. Met Jheronimus Bosch 500 bijvoorbeeld weten ze hier de jeugd niet te interesseren. Da’s een hele grote gemiste kans.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Ik vind de binnenstad vooral mooi. Het is goed dat het oude centrum zo gekoesterd wordt.
En de mensen die er wonen. Die zijn heel erg openhartig. Het is niet van ‘kijk mij hier lopen’. Iedereen doet gewoon zijn ding. In Den Bosch heb je echte Gemütlichkeit, om eens een mooi Bosch woord te gebruiken. Dat heb je in Amsterdam – waar ik vandaan kom – niet. Daar leef je veel meer op jezelf, met wat vrienden om je heen.”

En lelijk?
De Arena, hierachter. Die hebben ze pas geleden gerenoveerd, maar ik weet eigelijk niet wat ze gerenoveerd hebben. Het is gewoon net zo lelijk gebleven. Dat is echt heel knap.”

Wat hebben jullie elkaar te bieden?
“De stad brengt mij een legio aan mogelijkheden, horeca, theater, concerten, film etc.
Den Bosch is voor mijn gevoel een stad in opkomst en dat zie je ook in het aanbod. De bewegingsvrijheid en de gemoedelijkheid in de stad zijn heel prettig. Als je ziet hoe de stad zich aan het ontwikkelen is, dat is super, maar het kan altijd beter natuurlijk.

Wat ik de stad te bieden heb?
Een van de leukste jongerenevents van dit moment: Kings of Colors, dat in september 2016 op de Tramkade voor de derde keer gaat plaatsvinden. Daarnaast ook openbare kunst. Daarmee geven we Den Bosch een nieuw gezicht, naast dat mooie oude centrum. Dat doen we ook in de vorm van de nieuwe evenementen die we organiseren. Die heel goed kunnen bestaan naast alle meer conservatieve evenementen, die er genoeg zijn in de stad.”

Man
“Den Bosch is een man. Geen twijfel.
En die is openhartig, feestelijk en eerlijk gezegd ook wel kleurrijk. En dat carnaval hè, dat is ook echt een mannelijk iets. Daar wordt veel bier gedronken en gefeest, en de raad van elf bestaat alleen maar uit kerels. Toch?”