IkBenBosch is een initiatief van twee Bosschenaren; fotograaf Marieke Viergever en theatermaker Jeroen Konings van het Bossche gezelschap Studio Gebroed bundelen hierin hun krachten. Mede omdat Den Bosch natuurlijk veel meer is dan die ene Bossche schilder wiens werken momenteel (terecht) in de schijnwerpers staan, startten zij onlangs dit project. Beiden zijn zij nieuwsgierig naar ‘De Bosschenaar’ anno nu, in al zijn hoedanigheden en verschijningsvormen en wat hem/haar bezighoudt. Daarom portretteren zij sinds jaar 2016 een groot aantal Bosschenaren in woord en beeld. Op een locatie die de geportretteerde zelf mag aangeven. Omdat die plek een bijzonder verhaal heeft, omdat het het mooiste of juist het lelijkste stukje Den Bosch is. Het was de intentie om aan het eind van 2016 een dwarsdoorsnede van de inwoners van ‘s-Hertogenbosch te hebben gemaakt, maar mede door de fijne reacties, worden er ook in 2017 nieuwe portretten toegevoegd aan de collectie.

Over Marieke:

% feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 40%
Ik ben aan het groeien in mijn Bosch-zijn (ik woon hier sinds 1998). Ik zit momenteel op ongeveer 40%, maar dat percentage groeit. Een steeds belangrijker deel van mijn leven speelt zich in Den Bosch af en ik voel me dan ook steeds meer thuis hier. De stad is de afgelopen jaren dan ook steeds minder inwisselbaar geworden voor me. Als (portret-)fotograaf werk ik het liefst op locatie. Het is altijd weer een uitdaging om te proberen de essentie van iemand vast te leggen. Dan gaat het me niet om prachtige belichting of een waanzinnig mooie compostie. Het gaat er dan vooral om dat iemand zijn of haar foto terugziet en kan zeggen ‘ja, dat ben ik’.
Ik kom graag op plekken waar energie hangt, van de verkadefabriek tot het bossche broek. Het liefst vermijd ik de binnenstad op zaterdagmiddag, dan is het echt te druk. Ik roei bij Roeivereniging De Hertog en in het zonnetje varen op de Aa vind ik heerlijk. De herbestemde fabrieken vind ik ook erg tof, W2, of De Gruyterfabriek waar ik mijn kantoor heb. De vriendelijkheid en de bereidheid elkaar te helpen vind ik mooi hier. Randstedelingen die hier komen, zijn vaak verbaasd over hoe vriendelijk en behulpzaam Bosschenaren doorgaans zijn. Den Bosch hangt voor mij nog teveel in het verleden. Ik vind het mooi dat we ons culturele erfgoed koesteren, maar oud en nieuw kunnen heel goed samen gaan en dat kan nog beter hier. Er mag wel meer ruimte komen om te experimenteren, de neus meer naar de toekomst richten! Maar: je kunt erover blijven zeuren of je kunt zelf actie ondernemen. Na lang mopperen, heb ik nu gekozen voor de tweede optie.

Meer weten over mij? Zie www.overstekendbeeld.nl

Over Jeroen:
% feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 99%

Ik ben geboren en getogen Bosschenaar. Ik ben regelmatig in het buitenland geweest, maar ik blijf toch steeds hier terugkomen. Hier begrijp ik het leven net ietsje beter dan elders. Dat zegt niet zoveel, maar toch. De stad is overzichtelijk, is eigenlijk het mooiste uit de kluiten gewassen dorp dat ik ken. We hebben net niks en net alles tegelijk. Ze (want voor mij is Den Bosch een zachte vrouw, soms is ze streng, soms truttig, maar ze is vooral liefdevol) is soms bekrompen en snel op haar teentjes getrapt en dat frustreert dan weer, maar bovenal ben ik blij een Bosschenaar te zijn.

In het dagelijks leven hou ik me bezig met theater. Met mijn eigen theatergezelschap Studio Gebroed, waarmee ik regelmatig voorstellingen maak die o.a. op Festival Boulevard te zien zijn en bij Matzer Theaterproducties, een van de kerngezelschappen van de Bossche cultuurtempel, de Verkadefabriek.

Meer weten over mij? Zie www.jeroenkonings.nl of www.studiogebroed.nl

Meedoen?
Ben of ken jij iemand die wellicht ook door ons geportretteerd wil worden? Dan horen we het graag van je! Neem dan contact met ons op via contact@ikbenbosch.nl