Melissa Tulkens

_dsc6084
Melissa Tulkens (1984)

Locatie: De Citadel

“Ik ben hier vlakbij opgegroeid en heb letterlijk altijd heel dichtbij de Citadel gewoond, zoals in de van Noremborghstraat en de Citadellaan. Ik kom dus altijd langs de Citadel, of ik kon hem zien vanuit mijn straat. De Citadel stond ook heel lang tussen het huis van mijn vader en dat van mijn moeder in. En ik speelde hier als kind regelmatig. Het was een goede plek om verstoppertje te spelen, stiekem sigaretjes roken met een vriendinnetje of een hapje te eten, dat soort dingen. Dit is een soort van constante in mijn leven, ook al weet ik er verder heel weinig van.”

% Feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 45%

“Ik ben geboren in de Havenstraat (ook al dicht tegen te Citadel aan) en ik heb altijd in Den Bosch gewoond, op één periode na, toen ik in Spanje woonde. Toch voel ik me niet voor 100% een Bosschenaar. Ik denk dat dat sowieso komt doordat ik een kleur heb. Dat is misschien niet voor iedereen met een kleur zo, maar ik ben wel opgegroeid met het besef dat ik anders ben, of dat ik afwijk van de norm, vanwege het feit dat ik één helft Nederlands bloed en één helft Surinaams bloed heb. Ik had dus altijd wel het gevoel dat ik anders was dan de rest, dus dat ik er een stukje buiten stond, of sta, want dat voel ik nog wel zo. Dat heeft natuurlijk ook te maken met wie ik ben, hoe ik in het leven sta.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Mijn vertrouwdheid met de stad vind ik mooi. Sommige huizen en gebouwen, vooral in het centrum, ook. Het steegje bij Van Lanschot aan de Hooge Steenweg, dat vind ik prachtig. Als je daar ‘s avonds fietst en het is stil op straat, dan heeft dat iets mysterieus en spannends, dan lijkt het wel alsof je ergens in de Middeleeuwen in Engeland bent en dat Jack the Ripper ieder moment tevoorschijn kan komen; indrukwekkend.
Wat ik ook mooi vind, omdat ik het hier zo goed ken, is dat er zijn mensen die ik niet echt goed ken, maar we weten van elkaar goed wie we zijn. De stroopwafelman op de markt bijvoorbeeld, die heeft mij echt zien opgroeien. Daar kwam ik als klein meisje al. Zo is er een aantal mensen in Den Bosch waarmee ik dat heb en dat vind ik echt wel leuk.”

Wat is er lelijk?
“Ik vind veel buiten het centrum niet zo mooi. Achter het station, richting de Kruiskamp. Of de Maaspoort. Daar zit geen ziel in, voor mijn gevoel; dat is zo uit de grond gestampt. Dat vind ik niet mooi.
Ik vind eerlijk gezegd dat er maar weinig echt leuks te doen is, voor mij in ieder geval. Dat vind ik jammer, maar ik heb niet persé het idee dat dat gaat veranderen. Ik vind Den Bosch ook wel een beetje elitair.”

Wat maakt je trots op Den Bosch?
“Ik heb weleens mensen uit Spanje op bezoek gehad en dan vind ik het leuk om ze oude stukjes Den Bosch te laten zien, zoals de ophaalbrug hier aan de Brede Haven, of de Uilenburg. Die plekjes vind ik echt mooi. Maar om nou te zeggen dat ik daardoor trots ben op de stad, dat gaat me te ver. Er zijn veel mensen die meer dan ik hebben van ‘dit is echt mijn stad’. Ik heb dat niet zo.”

Wat kromt je tenen?
“Voor mij ontbreken bijvoorbeeld leuke plekken waar echt goeie muziek wordt gedraaid, waar je naar muziek kunt luisteren en kunt dansen. Er is hier al heel lang een gat, dat maar niet wordt opgevuld. Dat snap ik gewoon niet, dat is super-jammer. Cordes vond ik daarvoor heel leuk, maar dat is natuurlijk al lang weg. Er was ook een fase dat de dansavonden in de Verkadefabriek echt leuk waren. De nieuwe zaterdagavonden in de Tramkade, die vind ik leuk, ik ben blij dat dat er is. Als ik nu wil gaan dansen, dan ga ik daarheen.
Verder kan het ook qua dag-horeca echt beter. In de laatste jaren zijn er wel een paar leuke horecatentjes bijgekomen, waar ze ook echt goede koffie schenken, maar dat zijn er in mijn ogen nog maar weinig. We gaan gewoon niet mee met de tijd. Dat kan meer en beter. Maar misschien is dat niet wat men wil, hier; is daar niet zoveel behoefte aan.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Mijn vrienden en mijn familie. Mensen die ik al heel lang ken. Ik vind het ook fijn dat het hier klein is, dat ik zo overal ben. De stad biedt me een soort veiligheid.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Misschien over een tijdje mijn muziek. Daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik zou graag mijn eigen liedjes spelen en delen met de mensen. Ik zou dan op een plek willen staan die open staat voor creativiteit en nieuwe dingen. Ik hoop met mijn muziek iets te raken in mensen en ze te inspireren.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik denk een man. Een beetje een stevige man met een Bossche bakkes met poen, waar je wel mee kan lachen.”

Wat kan Den Bosch nog van een andere stad leren?
“Misschien heel cliché, maar Berlijn bijvoorbeeld. Daar vind ik het heel fijn. Het uitgaansleven daar; je hebt daar ook heel veel goede koffietentjes en plekjes waar je goed kunt eten en de vele biologische supermarkten. Daar kunnen we hier nog wel wat van leren.”

Heb je een herinnering aan een bijzondere ontmoeting in de stad?
“Ik was pas op een zaterdagavond bij de Tramkade en daar ontmoette ik twee jongens. Ik vroeg me af waar ze vandaan kwamen. Dus ik raakte aan de praat met ze en dat bleken twee Syrische jongens te zijn, die elkaar hier in Den Bosch hebben ontmoet. Ze zijn allebei alleen hier, zonder hun familie. Ze waren nog minder dan een jaar in Den Bosch ze spraken al best een beetje Nederlands en dan vraag ik me af ‘hoe moet dat voelen?’, dat je tussen de Nederlandse mensen staat op zo’n feestje, waar iedereen relaxed en vrij en veilig is en zij zijn hier naartoe gevlucht, wetende dat ze hun familie de komende vijf nog niet zullen zien. En dat ze dan zo open en positief zijn om een gesprek met me aan te gaan. Dat soort ontmoetingen vind ik heel leuk, die blijven me bij.”

Als jij zou mogen kiezen, wie zou dan de volgende burgemeester van Den Bosch moeten zijn? (wie dan ook, zonder na te hoeven denken over of dat realistisch is)
“Oh, geen idee. Daarvoor ben ik te weinig op de hoogte van – nee, wacht! Jacque Fresco. De man die The Venus Project heeft opgezet, een idee voor een alternatieve wereld, waarin geld niet bestaat e.d. Ik vind dat er heel veel in deze wereld niet goed gaat en zijn project spreekt me echt aan. Dat gaat ook heel ver. Ze zijn nu een stad in de VS aan het bouwen om zijn ideeën te testen. Zijn ideeën vind ik erg prikkelend en inspirerend; alles wat er is, wat er wordt gemaakt is in harmonie met de natuur. Ze gaan er daarbij vanuit dat iedereen zijn hobby’s, passies en talenten heeft en als iedereen zijn eigen talent kan ontwikkelen, dan kan alles er in overvloede zijn. En het mooie is dat die wereld nu al zou kunnen bestaan.
Iemand met dat soort ideeën, die dat soort principes heeft, die zou de stad het nodige kunnen brengen.”