Mazen Eltess

_dsc6184
Mazen Eltess (1986)

Locatie: Sint Jansgarage

“Waarom deze plek? Ik hou van oude gebouwen en de mix van stad en groen. Hier is het alsof je tussen de stad en de natuur staat. Een stap naar links en je staat in de stad, een stap naar rechts en je staat in de natuur. Ik heb toerisme gestudeerd en in de afgelopen zes jaar heb ik gewerkt in de festival- en evenementenwereld. Ik heb wel een beetje een idee van wat je kunt doen met de mix van stad en natuur. Dat is waarom ik deze plek heb uitgekozen.

Ik was met vrienden aan het wandelen in het Bossche Broek en opeens zag ik een plekje hier in de buurt dat heel geschikt zou kunnen zijn om een festival te organiseren. Het is hier bijna hemels. En als je dan de bezoekers via dat pontje zou kunnen laten arriveren, dat zou het helemaal uniek maken.”

% Feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 70%

“Ik kom uit Damascus en ik studeerde toerisme aan de universiteit. Ik heb zeven jaar voor een aantal luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus gewerkt en daarna had ik mijn eigen kleine kantoor. Vervolgens heb ik ook bedrijfskunde gestudeerd. Maar toen begon de oorlog en het toerisme verdween. Ik ging toen werken aan festivals en evenementen in Damascus en Libanon, met als thema: ‘from the darkness you can find the light’. Ik begon met twee van mijn vrienden die DJ zijn en het idee was om de mensen de oorlog even te laten vergeten. Maar op een gegeven moment werd het daar te gevaarlijk voor mij. Het leger maar ook de rebellen, zoals IS, wilden dat ik voor ze ging vechten. Gewoon omdat je een man bent, moet je vechten. Maar ik ben een vreedzaam iemand, ik wilde niet vechten, dus besloot ik om te vluchten en kwam ik naar Nederland.

Ik heb bewust voor Nederland gekozen omdat ik het kende vanuit mijn werk in toerisme en ik had hier al een paar vrienden. Dat ik in Rosmalen terecht ben gekomen is te danken aan de IND.
Ik ben een open persoon en ik ontmoet graag nieuwe mensen. Twee maanden nadat ik in Rosmalen was aangekomen, ging ik in mijn eentje naar de stad toe om mensen te ontmoeten. Zo hoorde ik over een bijeenkomst in de bibliotheek. Ik ben daar naartoe gegaan en ik heb daar gesproken over mijn situatie. Vervolgens ben ik gastdocent geweest op het Koning Willem I college. Daarna ben ik begonnen als vrijwilliger voor een aantal festivals zoals de Boulevard en de Bosch Parade. Ik heb carnaval gevierd, net zoals ‘echte’ Bosschenaren, en dat ging me goed af! Mensen vroegen mij hoe dat kon terwijl ik pas 4 maanden in Den Bosch woonde.

Ik woon hier nu ruim 1,5 jaar. De Bosschenaren zijn erg vriendelijk en makkelijk in de omgang. Het is niet moeilijk om mensen te ontmoeten hier. Maar als je me vraagt hoeveel procent Bosschenaar ik me voel…ik denk 70%. Die andere 30% zit in Damascus. Ik ben daar geboren en getogen, dat is een deel van mij. Maar voor mij is 70% al heel veel.”

Wil je in Nederland blijven?
“Dat is een heel moeilijke vraag. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Als het weer veilig is in mijn land, dan gaat mijn voorkeur daar wel naar uit om terug te gaan. Maar de oorlog in Syrië is nog niet voorbij, hij duurt al 6 jaar en ik denk niet dat hij snel voorbij zal zijn. En ook al zou het conflict tussen de regering en de andere partijen minder groot worden, dan blijft het probleem dat iedereen daar nu wapens heeft. Het zal dus nog lang gevaarlijk blijven. Maar het is mijn land, dus ik zou liever teruggaan. Vooral ook omdat mijn familie daar woont. Die kan ik alleen maar zien als ik terugga. Maar ondertussen heb ik het hier goed. Ik begin binnenkort met een nieuwe baan. Ik ben bezig mijn leven hier op te bouwen. En het belangrijkste is dat ik me welkom voel.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Allereerst vind ik het centrum mooi. Ik hou van oude gebouwen. Ik hou van de mix oud met nieuw. De Sint-Jan vind ik prachtig bijvoorbeeld. En de natuur in en rond de stad, dat ook. En ik hou van de mensen. Ik ben ook in Amsterdam en andere grote steden geweest en hoewel de stad mooi is en de mensen aardig is het daar moeilijk om contact te maken. Hier in Den Bosch is het heel makkelijk om vrienden te maken.
In de eerste maand dat ik hier was vertelde ik aan een Nederlandse vriend dat wat ik leuk vind aan Den Bosch is dat als ik naar de mensen kijk, ze bijna allemaal vriendelijk kijken, of met een glimlach over straat lopen. Als je hier tegen iemand hallo zegt, dan zeggen ze altijd hallo terug, ook al hebben ze een slechte bui. Dat is goed! Het draait om de energie. En dat is het belangrijkste van Den Bosch: de energie van de stad, echt waar. Den Bosch is niet groot, maar iedereen houdt van de stad. Je zult het misschien gek vinden dat ik het zeg, maar die goede energie zit in de ziel van de stad, in de grond en in de muren. Er hangt hier een positieve energie.”

Wat is er lelijk?
“Ik woonde in Damascus, een stad met meer dan 10 miljoen mensen en het is er altijd druk op straat. Hier in Den Bosch is het na 10 uur ‘s avonds bijna uitgestorven, dan wil ik na 10 uur de stad in om mensen te ontmoeten, maar ja, dan is er bijna niemand meer, behalve in het weekend. Dat vind ik wel jammer. Of neem bijvoorbeeld Festival Boulevard. Iedereen is dan op de Parade maar daarbuiten is het bijna leeg. Maar tegelijkertijd heeft het ook een positieve kant. Ik woon namelijk in het midden van het centrum en in mijn huis is het heel stil. Ik vind dat Den Bosch een van de grootste steden van Nederland zou moeten zijn, omdat je hier alles hebt.”

Wat heeft de stad je te bieden?
“De stad geeft me wat ik nodig heb. In het begin vroegen mijn vrienden wat ik nodig had, maar dat is niet iets wat je zomaar kunt geven. Wat ik nodig heb is dat mensen mij als een gewoon persoon behandelen. Oordeel niet over mij zonder dat je me hebt ontmoet. Natuurlijk, ik ben gevlucht voor de oorlog in Syrië maar als je me als vluchteling behandelt en medelijden met me hebt, dan blijf ik die stempel houden en kan ik niet vooruit. Beoordeel me voor wie ik ben en niet waar ik vandaan kom. Hier voel ik me veilig [grote glimlach]. Ik geloof in mijzelf en ik geloof in goede mensen en goede energie. Na mijn eerste twee dagen hier, wist ik het al: hier kan ik een goede toekomst hebben.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Een tijdje geleden hebben ik samen met anderen een theaterproject georganiseerd Bij Katrien. ‘De Gelukszoeker’ heette dat. Daarmee wilden we mensen met elkaar in contact brengen, mensen van verschillende achtergronden, en dat is goed gelukt voor mijn gevoel. Een tijdje geleden werd ik gevraagd om te helpen bij een dansfestival in Amsterdam, maar dat was tegelijk met een programma van B-There Festival, hier in de stad. Dat festival in Amsterdam is een droom voor mij, maar toch koos ik voor B-There, want ik wil me inzetten voor deze stad. Ik woon hier, dus ik doe mijn best om Den Bosch nog beter te maken. Of iets goeds voor de mensen te doen, ze te laten glimlachen. Dat is wat ik te bieden heb.”

Welke ambitie mag de stad nog meer hebben?
“Iedereen wil dat zijn stad de beste is die er maar kan zijn. En om een stad tot haar volle potentie te laten komen, moet je niet bang zijn voor vernieuwing. Kijk bijvoorbeeld naar Rotterdam. Een groot gedeelte van die stad is verwoest in WOII, maar de mensen geloofden in hun stad en zij begonnen deze opnieuw vorm te geven. Elk jaar zie je iets nieuws in Rotterdam. Hier zie je soms ook wel nieuwe dingen, maar het mag ambitieuzer. Den Bosch geeft veel om kunst en cultuur, er zijn musea hier en de gemeente steunt veel initiatieven, maar het mag allemaal wel wat groter: de productie, de publiciteit.

En de mensen hier zouden meer in hun stad mogen geloven. Ik heb weleens ideeën voor festivals besproken en ik kreeg steeds hetzelfde antwoord: daar is Den Bosch te klein voor. Alsof je naar Amsterdam zou moeten gaan om festivals te bezoeken. Maar als mensen van hier naar Amsterdam gaan voor festivals, misschien komen Amsterdammers dan ook hier naar toe, net als met carnaval. Als je een goed festival organiseert dan komen de mensen wel, maakt niet uit waar vandaan. Vooral de jonge generatie wil graag evenementen in eigen stad, die willen iets aan de stad toevoegen.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik denk dat Den Bosch een man is. Ik weet eigenlijk niet precies waarom, misschien vanwege Jeroen Bosch of vanwege de energie. Het voelt als een sterke stad, mannelijk.”

Als jij zou mogen kiezen, wie zou dan de volgende burgemeester van Den Bosch moeten zijn? (wie dan ook, zonder na te hoeven denken over of dat realistisch is)
“Wie de nieuwe burgemeester van Den Bosch moet worden? Ik heb geen idee. Toen ik uit Syrië vertrok, heb ik besloten om me niet met politiek bezig te houden en geen politieke uitspraken te doen.
Maar ik denk wel dat het iemand zou moeten zijn die een groot hart heeft voor kunst en cultuur.
Want als je geïnteresseerd bent in kunst, of je bent er op de een of andere manier mee bezig, dan heb je een goede invloed op mensen. Kijk maar naar de Bosch Parade, zo’n evenement geeft de stad een goede ‘vibe’ gedurende die drie dagen.

Als laatste zou ik iedereen willen bedanken voor de stad. De mensen die ik ken, maar ook de mensen die ik niet ken. Wat de stad voor mij heeft gedaan is niet te beschrijven. Het is heel moeilijk om je binnen een jaar ergens thuis te voelen als je alleen bent en in Den Bosch is me dat toch gelukt. De mensen hier, die ook mijn vrienden zijn geworden, hebben me erg gesteund en hebben me geholpen om hier een leven en een netwerk op te bouwen.”