Marlies Germanus


Marlies Germanus (1988)

Locatie: Hinthamerstraat

% feitelijke Bosschenaar: 75%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Ik ben 75% Bosschenaar; 25% theoretisch plus 50% vanwege het gevoel, zou ik zeggen.
Ik ben geboren in Boxtel. Heb daar 18 jaar gewoond, maar ik heb nooit binding met dat dorp gehad en ben eigenlijk altijd gericht geweest op Den Bosch. Mijn ouders namen me altijd mee hier naartoe; heb bijvoorbeeld ook steeds hier carnaval gevierd. Ik voel mezelf Bosschenaar, ondanks dat ik hier niet mijn roots heb. Mijn vader is echte Bosschenaar. Mijn moeder komt oorspronkelijk uit Sint Oedenrode en mijn opa heeft Bakkerij Korengoud hier in de Hinthamerstraat gehad. Dus mijn moeder is eigenlijk hier in de straat opgegroeid. En mede daarom staan we nu ook hier, op een steenworp afstand van de bakkerij.”

Wat is er uitgesproken mooi of juist lelijk aan Den Bosch?
“Puur esthetisch; het is een mooie oude stad, heeft mooie gebouwen, er hangt een goede sfeer. En het grootste gedeelte van wie hier woont is heel gepassioneerd in wat ze doen, heeft een heel groot hart voor de stad; chauvinisme noemen ze dat ook wel, maar dat vind ik ook heel mooi. En dat geeft vaak een saamhorigheidsgevoel dat ik hier enorm kan voelen en waarderen (bijvoorbeeld bij carnaval of andere evenementen). Dat mis ik heel erg in bijvoorbeeld Amsterdam, waar ik drie jaar heb gewoond. En we zijn wel een stad, maar we zijn eigenlijk ook een dorp.

En wat er lelijk is?
We hebben natuurlijk genoeg lelijke gebouwen in Den Bosch – ik ga ze niet opnoemen – maar wat er echt lelijk is, is dat de dingen zo traag gaan, dat er zo’n stroperige besluitvorming is. Je moet zo’n enorm lange adem hebben om iets voor elkaar te krijgen. Dat kan echt beter. Dat maakt dat het zeker voor de jonge generatie een ‘challenge’ is om ergens te komen. Je moet van goeden huize komen en een enorm doorzettingsvermogen hebben. Dus ik hoop echt dat er meer plekken komen voor creativiteit en voor jonge energie. Dat zou te gek zijn, maar ik denk dat die slag nog echt gemaakt moet worden.”

Bieden
“Tsja, wat heeft Den Bosch mij niet te bieden? Het is een hele mooie stad, met een hele mooie historie, waar al veel mooie dingen zijn gedaan, maar waar ook nog heel veel onontgonnen gebied is, waar nog veel bereikt kan worden.
Er moet nog veel gebeuren. En dat geeft mij een uitdaging om daar mijn tanden in te zetten.
Er wordt nog veel te weinig gedaan voor jong volwassenen/starters op de arbeidsmarkt. En dus doe ik dat zelf, bijvoorbeeld met B*There festival, waarvan ik projectleider ben.
Op het gebied van betrokkenheid; er is een grote jonge garde die veel doet en betrokken is, dat is een verandering die nu in de beginfase is. Den Bosch is vooral nog een groot bolwerk van grijze haren en ervaring. Heel veel mensen die al heel lang op een stoel zitten en de stad bestieren. Het wordt tijd voor een frisse wind.

En daarin heb ik de stad ook wel iets te bieden, ik wil graag mijn enorme enthousiasme en tomeloze energie inzetten om vooral voor de jong volwassenen iets te betekenen.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Dat is wel echt een man. En waarom? Alleen al omdat overal op alle belangrijke posten hier in de stad mannen zitten. Het is echt een man. Welke eigenschappen die man heeft? Den Bosch heeft een sterke persoonlijkheid, is eigengereid en is een enorme feestvierder, als er gedronken kan worden, wordt er gedronken. Dus een echte Bourgondiër.”