Marianne Kalberg

l_000016
Marianne Kalberg (1944)

Locatie: thuis op Zuid

% Feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Ik ben een geboren en getogen Bossche. Geboren op de Citadellaan. Daar heb ik heel lang gewoond, ik ben er getrouwd, mijn kinderen zijn er geboren en ik ben er gescheiden. Daarna heb ik op de Reit gewoond, de Hambaken en toen hier naar toe.
Ik heb nooit buiten Den Bosch gewoond. Mijn moeder woont in Maastricht en die zei: “kom hier gezellig wonen!” Nou, ik ben er één dag geweest en toen weer snel terug naar huis gegaan. Ik heb daar niets te zoeken. Ik ken hier alles en iedereen. Maastricht is een mooie stad, maar ik zou er niet willen wonen, want je komt er niet tussen. Nee, ik blijf lekker in Den Bosch.

Ik woon nu op de Gestelseweg. Ik ben hier terechtgekomen omdat een vriendin van mij hier ook woonde. Ik woonde eerst op de Reit in een mooi huis met tuin maar ik voelde me daar niet thuis. Ik heb er een jaar gewoond en heb toen van woning geruild met een vrouw die kinderen had. Daardoor kon ik dicht bij mijn vriendin gaan wonen, maar die is helaas inmiddels overleden. Ik mis haar erg, we zijn 30 jaar vriendinnen geweest. Nu heb ik hier niemand meer in de buurt. Ik probeer al 5 jaar aan een nieuwe woning te komen. Ik krijg wel woningen aangeboden maar dan denk ik: ‘wat moet ik daar?’ En hier kom ik bijna mijn huis niet uit vanwege mijn slechte benen, ik kom de trap niet meer op. En als er dan een leuk huis voorbijkomt, ben ik iedere keer nummer twee.

Ik heb vroeger veel gedaan, allerlei verschillende baantjes gehad. Zo heb ik bij mensen in de huishouding gewerkt en ik heb heel lang bij mijn schoonzusje achter de bar gewerkt, in de Carlton. Dat was erg leuk. Mijn schoonzusje was zwanger en ik wilde alleen blijven totdat ze was bevallen maar uiteindelijk heb ik er 2 jaar achter de bar gestaan! Dat was een leuke tijd!

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Ach, ik vind alles gezellig, de carnaval, alles. Maar ik vier geen carnaval meer, want ik kan niet meer goed lopen. De zenuwen in mijn linkerbeen zijn beschadigd. Toen ik dat nog wel deed, kwam ik bij de Smidse en bij Centraal. Met mijn vriendin ging ik samen de stad in.

De Parade vind ik mooi, en ja, de hele binnenstad eigenlijk. Ik kwam vroeger graag bij het Hart van Brabant, lekker op een terrasje zitten. Dat was gezellig. Het oude dan, hè, die nieuwe vind ik niet mooi meer. Ik vind de Muntel ook mooi, daar kom ik vandaan en daar wil ik weer naar toe. Ik wacht totdat ik van Brabant Wonen een geschikte woning krijg aangeboden. Ik zou graag een huisje willen aan de Kasterenwal, naast de Aa. Als me dat lukt, dan koop ik gelijk een scootmobiel en rij ik naar De Unie!

En De Pijp was ook altijd leuk. Dat was een volksbuurt midden in het centrum, waar nu de Arena is. Op de hoek zat een café, de Blauwe Pijp. Een ordinaire kroeg was dat. Ik kwam heel graag in die buurt, want het was er erg gezellig en ik mocht daar niet komen van mijn vader. Dus ook daarom vond ik het heerlijk! Ik had daar een vriendin, Annie. Mijn vader is er nooit achter gekomen. Die was vertegenwoordiger, dus die was er vaak niet.”

Wat is er lelijk?
“Het station, dat vind ik echt lelijk. Het vorige was mooi, maar toen hebben ze het gesloopt en er een ijzeren wand neergezet.”

Wat heeft Den Bosch je te bieden?
“Altijd leuke dingen! Ik kom nu niet veel de deur meer uit, maar ik ging altijd naar de Proeverij, dat vond ik altijd gezellig. De Kermis en de Boulevard vond ik niet zoveel aan, niet echt mijn ding. Den Bosch op de stoere Toer was gezellig met al die bandjes op straat! Jazz in Duketown vind ik niets aan, al dat gefiedel. Maar die ouwe evenementen waren gezellig!
De Sint-Jan vind ik ook mooi, ik steek er altijd een kaarsje op. Verder kom ik niet in de kerk.”

Wat maakt je trots op Den Bosch?
“Ik ben zelf trots dat ik een Bosschenaar ben. Ik vind Bosschenaren toch altijd fijne mensen, die altijd klaarstaan voor een praatje (het zijn en blijven natuurlijk toch lulhoeren).”

Heb je een herinnering aan een bijzondere ontmoeting in/met de stad?
“Ik heb mijn ex-man leren kennen bij Centraal. Toen werkte ik bij het Oranje Hotel als kamermeisje. Het was geen liefde op het eerste gezicht hoor, helemaal niet. Maar hij liep maar achter mij aan en toen hebben we ja, hebben we verkering gekregen. Het was een knappe vent en hij had een wagentje, een oud volkswagentje. En dat was voor een meisje van 18 helemaal goed hè. Lekker sjezen door Den Bosch.”

Is Den Bosch een man of vrouw?
“Ik denk allebei. Ik ben al twee jaar niet in de stad geweest, omdat ik zo slecht ter been ben, dus ik weet niet hoe het er nu uitziet. Ik heb nog niet eens gezien dat de V&D weg is.”

Als jij zou mogen kiezen, wie zou dan de volgende burgemeester van Den Bosch moeten zijn? (wie dan ook, zonder na te hoeven denken over of dat realistisch is)
“Goh, daar moet ik even over nadenken. Ja, Krol, Henk Krol, dat vind ik een leuke man.. Hij is een beetje gemoedelijk. De rest is allemaal zo van ‘ik heb het in de zak zitten’ en de rest bekijkt het maar.”