Maarten Uijttewaal

L_001266
Maarten Uijttewaal (1996)

Locatie: Roeivereniging De Hertog

“Ik roei hier vier tot vijf keer per week en ik ben best betrokken bij de vereniging. Eigenlijk ligt hier ook een deel van mijn hart; dit voelt als een tweede thuis. Ik voel me op mijn gemak hier, kan het goed vinden met de mensen en het is een mooie omgeving.”

% feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 60%

“Ik ben geboren in het Groot Ziekengasthuis en ik woon mijn hele leven al in de Vliert; een hele fijne en rustige buurt, met veel gezinnen en kinderen.
Ik hecht veel aan de mensen en verenigingen zoals deze, maar ik voel me niet heel erg verbonden met Den Bosch als stad. Ook het taaltje staat me niet echt aan. Het Bossche dialect vind ik eigenlijk maar niks, maar natuurlijk glippen er bij mij ook Bossche of Brabantse woorden tussendoor.
Mijn familie, vrienden en sociale leven hadden voor hetzelfde geld in bijvoorbeeld Nijmegen kunnen zitten (waar ik studeer) en dan had ik me daar gewoon thuisgevoeld.
Ik ben denk ik meer een mensenpersoon dan een gebouwenpersoon. En ik voel me eigenlijk overal wel snel op mijn gemak.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Den Bosch is een fijne, wakkere stad voor mijn gevoel, geen slaapstadje. Er is altijd wat te doen. Je komt ook ‘s avonds nog vaak mensen tegen op straat, dus het leeft wel. De Koningsweg en de Vughterweg vind ik heel mooi; die klassieke panden met veel groen eromheen. Bij de Vughterweg kijk je uit op het Bossche Broek en dat zijn wel heel mooie plekjes in de stad. De Amazones, die flats bij de IJzeren Vrouw, vind ik ook mooi. Verder zijn er eigenlijk niet veel specifieke plekken die ik uitgesproken mooi vind.”

Wat is er lelijk?
“De Tramkade hierachter, vind ik echt niet mooi. Da’s zelfs gewoon lelijk. Ze hebben daar natuurlijk mooie plannen en dat is een goede zaak, maar zoals het er nu bij ligt, spreekt mij niet aan.”

Wat maakt je trots op Den Bosch?
“De panden hier vind ik heel mooi vergeleken met bijvoorbeeld Eindhoven. Dat maakt me toch wel trots. Er wordt ook terecht veel tijd en geld gestoken in het renoveren van dergelijke panden.”

Wat kromt je tenen?
“Er is natuurlijk veel gedoe geweest om de bouw van de nieuwe Bartenbrug en dat was voor mij ook wel een puntje, dat ze daar zo lang over hebben gedaan en dat dat zoveel geld heeft gekost.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Veel vrienden, veel contacten, de roeivereniging is daar ook een goed voorbeeld van. En we hebben goed roeiwater, natuurlijk. Ik voel me ook erg veilig en vertrouwd in de stad.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik hoop dat ik hier in de toekomst te werk kan gaan als huisarts en dat ik op die manier de mensen kan helpen. Ik weet natuurlijk nu nog niet of ik hier inderdaad kan gaan werken, maar daar sta ik zeker voor open. En ik help de vereniging wanneer ik kan, al is dat niet zo heel vaak, nu ik in Nijmegen studeer.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik vind Den Bosch een man. Dan kijk ik meer naar de geschiedenis en de naam; ‘het bos van de hertog’, dus ja, dan moet de stad ook wel een man zijn. Niet echt een jonge man, eerder een tevreden zestiger, die het allemaal goed op orde heeft.”

Wat mist Den Bosch nog?
“Ik mis in Den Bosch een universiteit. Dan ben je de hoofdstad van Noord-Brabant, maar een echte universiteit hebben we niet. Er is nu natuurlijk een kleine faculteit aan de Sint-Janssingel, maar een echte universiteit zou de mogelijkheden hier vergroten en het zou er nog levendiger en diverser worden.”