Kirtika van Hunen


Kirtika van Hunen (1967)

Locatie: Surinaamse winkel Shera, Hinthamerstraat

“Ik vind dit één van de leukste en fijnste winkels van de stad. Ik hou van koken. Ik kook vaak buitenlands en hier vind ik alles wat ik ooit maar nodig zou kunnen hebben op het gebied van eten. En het zijn erg vriendelijke mensen, dus wat dat betreft is het een belangrijk adresje voor me. En toevallig is het ook nog eens op een hele mooie locatie gelegen, hier naast de Dieze.”

% feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 99%

“Ik woon nu 19 jaar in Den Bosch en 21 jaar in Nederland. Ik kom uit Nepal en heb een Nederlandse man. We hebben bijna 3 jaar in Den Haag gewoond en 19 jaar geleden zijn we naar Den Bosch verhuisd, of nou ja, eigenlijk Rosmalen. Mijn dochters zijn allebei Bosschenaren. En inmiddels voel ik me ook 100% Bosschenaar. Of nee, wacht. Dat moet ik toch terugnemen, want inburgeren in het carnaval, dat lukt me helaas nog niet. Dus hou het maar op 99%.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Ik heb niet alle grote steden in Nederland gezien, maar van wat ik tot nu toe heb gezien, vind ik Den Bosch de allergezelligste stad. Waar dat in zit, weet ik ook niet precies. Wat daarbij wel van belang is, is dat wij hier geen tram hebben rijden, er zijn weinig auto’s in de binnenstad en we hebben een groot voetgangersgebied met gezellige winkels. De combinatie van oude en nieuwe achitectuur is een van de kracht van het stad. En er zijn nog veel kleine oude winkeltjes ook, die overeind zijn gebleven. Dat maakt de stad wel heel gezellig. En de Sint-Jan, hè. Die is echt bijzonder. Van de buitenkant, van de binnenkant, de Mariakapel. Ik ben wel Hindoe, maar ik ga vaak een kaarsje branden in de kapel. Dan zit ik daar eventjes en dat vind ik echt prachtig.
En het is zo fijn dat de auto’s op de Parade zijn verdwenen. Dat is nu zo’n mooi plein geworden, zonder al dat blik.”

Wat is er lelijk?
“De Bartenbrug. Dat is wel heel lelijk en jammer, hoe dat allemaal is gegaan ook. Natuurlijk maken we allemaal fouten, maar het is erg jammer dat het zó fout is gegaan. Ik vind trouwens ook dat we nog meer voor duurzaamheid zouden moeten gaan, meer groen creëren in de stad. Gebouwen mogen duurzamer worden. En natuurlijk gebeurt dat ook al wel, maar het mag nog meer. En de stad mag ook meer laten zien, waar en hoe er al duurzaam gewerkt wordt.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Ik heb bijna 3 jaar in Den Haag gewoond, midden in de stad en dat vond ik vreselijk. Toen zijn we hierheen verhuisd en de eerste dag liep zomaar onze nieuwe buurvrouw binnen om te vragen of ze koffie mocht zetten voor ons. Mijn man en ik waren allebei helemaal verbaasd, van ‘wat gebeurt hier nou?’ Toen had ik zoiets van ‘Ik ben thuis’, ik hoef niet meer te verhuizen. Dus de openheid van de mensen. Dat zie je echt hier. En het zijn juist de kleine dingen die het verschil maken.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik heb onlangs een boek geschreven (in het Engels): Dutch-ess from the Himalayas, dat gaat over de beleving van cultuur. Daarin heb ik de Nederlandse cultuur en mijn eigen cultuur in beeld gebracht. En als antwoord op de problematiek met mislukte inburgering, met allochtonen, alle negativiteit die we nu in het nieuws zien, is dit een boek met positieve aandacht. Met het boek wil ik zeggen: “Kijk mensen, zo kan het ook”. Ik wil daarin duidelijk maken hoe je je ook echt thuis kan voelen tussen twee culturen. Dat is iets dat ik de stad kan bieden, daar ben ik tenslotte zelf ook een voorbeeld van. Mensen vragen me ook weleens hoe ik het zo ver heb kunnen schoppen in het leven. Daar geef ik in mijn boek ook antwoord op.

Mijn man en ik zijn acht jaar pleegouders geweest, onze pleegkind is nu volwassen en wij staan nog steeds ingeschreven als pleegouders en wachten op de volgende plaatsing. Ik doe ook vrijwilligerswerk bij Divers, als life-coach. Ik help mensen zich zelfredzaam te maken als ze – zoals ik – tussen twee culturen in wonen. Ik probeer ze daarbij te helpen. Ik ben ook job-coach bij Vluchtelingenwerk. Dat soort dingen heb ik de stad en de inwoners te bieden.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik denk toch een man. Een gezellige en gastvrije man.”