Katrien van Hensbergen

Katrien van Hensbergen
Katrien van Hensbergen (1957)

Locatie: Café Voltaire, Stoofstraat

“Ik ben fan van vintage en retro en de vijftiger jaren. Hier kom ik regelmatig en dan is het alsof ik thuiskom. Ik vind het hier echt geweldig; de sfeer, de inrichting, het servies. Een aantal jaar geleden heb ik nog wat vintage kopjes waar ik zelf niks meer mee deed aan Ria, de eigenares, gegeven. Zij was er blij mee. Je krijgt hier ook nog echte koffie. En je kunt ook nog vragen of iets een beetje anders kan dan anders, als je een broodje wil eten of zo. Ze heeft veel biologische producten, dat vind ik ook prettig. En waar Voltaire ligt, da’s gewoon een fijn straatje hier, daar voel ik me direct thuis.”

% Feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 80%

“Ik ben van oorsprong een echte Gooische dame; ik kom uit Hilversum, daar ben ik geboren en daar heb ik tot mijn 21e gewoond. Daarna ben ik gaan studeren, heb ik in Amsterdam gewoond. Na mijn studie ben ik daar nog even gebleven, daarna ben ik in Amersfoort gaan wonen. Met mijn toenmalige partner ben ik vanwege zijn werk naar Rosmalen verhuisd. Daar woon ik al vanaf 1987. Da’s al best heel lang en ik zou er nooit meer weg willen. Ik heb wel eens gedacht om terug te gaan richting Hilversum, maar mede vanwege mijn twee kinderen heb ik ervoor gekozen om hier te blijven en daar heb ik geen spijt van. Wel zou ik veel liever in Den Bosch willen wonen, maar dat is er nog niet van gekomen. In Rosmalen heb ik een heel leuk huis, maar het zou nog leuker zijn als dat in Den Bosch had gestaan. Maar ik ben zo hier op de fiets.

Ik heb vrienden uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht en als die op bezoek komen bij me, ben ik er altijd heel trots op om ze Den Bosch te laten zien. We gaan dan ook ieder jaar naar Festival Boulevard. Ik krijg vaak van hen terug dat de mensen hier zoveel vriendelijker zijn, ook in winkels; niet zo gehaast, niet zo gericht op snel iets verkopen. Zij vinden het hier ook heel leuk.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Dit soort straatjes vind ik echt heel erg leuk; hier voel ik me heel erg thuis. De Parade vind ik ook erg mooi, bijvoorbeeld met de Boulevard. Ik heb daar ook jaren geleden achter de bar gestaan, biertjes tappen. In der tijd dat er nog kroonluchters in de bomen hingen en zo. Geweldig was dat. Het Bossche Broek vind ik heel mooi. Ik heb in Vught gewerkt en dan fietste ik daar doorheen en op elk tijdstip of jaargetijde is het daar gewoon prachtig. Het pontje dat daar ligt, vind ik ook heel leuk. De Sint-Jan is natuurlijk schitterend; ik ben niet gelovig, maar daar kwam ik regelmatig een kaarsje branden met mijn jongste zoon. En nog steeds. De Verkadefabriek en de Tramkade, op dat soort plekken kom ik ook graag.”

Wat is er lelijk?
“Het gebied bij het Paleiskwartier. Dan fiets ik door een soort futuristische stad en dat vind ik niet mooi. Ik vind het daar zo kil. Als ik daar doorheen fiets, voel ik me er ook niet helemaal prettig. Maar goed, smaken verschillen, hè.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Het Bourgondische, de gezelligheid; even een kopje koffie drinken en dan spontaan iemand tegenkomen. Het culturele aanbod is goed hier. De mooie plekken waar ik van kan genieten. En de fijne kringloopwinkels hier, die ook.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik ben kort geleden mijn eigen vintagewinkel gestart, ‘Retro Kat’ in de Pastoor de Kroonstraat. Mijn winkel is onderdeel van De Huiskamer 073 en ik hoop dat ik de mensen daar mooie dingen te bieden heb en ze een vriendelijk welkom kan heten.

Ik ben een groot jaren ‘50/vintage liefhebber; over de jaren heen heb ik uit die tijd o.a. veel meubilair, glaswerk, serviesgoed en kleding verzameld, dat ik daar verkoop.

Verder ben ik vrijwilligster bij Bij Katrien in de Triniteitstraat. Dat vind ik een geweldig initiatief. Hoe zij mensen onderling willen verbinden, de stad wat vriendelijker willen maken, dat huiskameridee, dat spreekt mij enorm aan. Hoe scholieren aan oudere mensen worden verbonden door met ze te gaan wandelen e.d. Da’s echt een mooie toevoeging aan de stad. Mijn rol daar, die zou misschien ook groter kunnen worden. Sowieso als geld geen rol zou spelen, dan zou ik daar graag intensiever bij betrokken zijn. Dan zou ik graag willen meedenken om dingen op te zetten, ook voor jongeren. Bijvoorbeeld om pestgedrag tegen te gaan; daarvoor zou ik me graag inzetten.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Een man. Ik vind het een hartelijke, wat oudere man. Hij heeft dat Bourgondische in zich. Hij is een beetje artistiek, hij heeft een hoed op, maar is ook wat behoudend. En dat zou voor mij wat anders mogen. Hij mag wel een verjongingskuurtje ondergaan. Er zouden wat meer uitdagender initiatieven de ruimte mogen krijgen; activiteiten die wat onderscheidender of avontuurlijker zijn dan het meeste dat hier wordt georganiseerd.”

Heb je een herinnering aan een bijzondere ontmoeting in/met de stad?
“Festival Boulevard. Een aantal jaar terug, toen het vooral nog op de Parade plaatsvond. Met die kleinere tentjes. Het kostte toen ook nog niet zoveel. De sfeer die daar hing, dat was heerlijk. Dat je onverwachts vrienden tegenkomt en met hen een fijne avond beleeft; de mooie voorstellingen of het fantastische straattheater dat je toen zag. Alsof je daar op dat plein met z’n allen op zomervakantie was, heerlijk.”

 
Als jij zou mogen kiezen, wie zou dan de volgende burgemeester van Den Bosch moeten zijn? (wie dan ook, zonder na te hoeven denken over of dat realistisch is)
“Mijn eerste reactie is dat het een vrouw zou moeten zijn; vrouwen hebben toch vaak wat andere interesses en prioriteiten. Die zijn vaak wat zachter; daar zou de stad wel mee geholpen zijn. Ik zou het zelf niet kunnen, hoor. Daar ligt mijn talent niet. Maar het zou iemand moeten zijn met lef. En met moed, dat ook. Bijvoorbeeld door meer te investeren in jeugd die tussen wal en schip dreigt te vallen. Zo iemand zou goed moeten kunnen luisteren en een ‘helicopterview’ moeten hebben.

En het moet iemand zijn die op de portemonnee let. Zo’n project als de Paleisbrug, dat kan ik écht niet snappen. Stop dat geld toch in een kledingbank of voedselbank, start meer leer-werktrajecten, dat soort nuttige en helaas ook noodzakelijke dingen. Die vrouwelijke burgemeester, die zou de stad dus ook wat socialer moeten maken.”