Joost van Dillen

Joost van Dillen
Joost van Dillen (1987)

Locatie: Tramkade

“Ik vind dit een van de meest kansrijke plekken voor Den Bosch. In de oude fabriek van De Heus gebeurt al wel het een en ander en hierachter ligt natuurlijk de Verkadefabriek, die veel publiek trekt. Maar vooral het gebied hier omheen is een beetje een gribus. De skatebaan is er natuurlijk ook, maar verder is er nog geen plan voor dit gebied, heb ik het idee. Terwijl het dicht bij de stad ligt. Er staan veel mooie panden waar je iets mee kan. Daarom koos ik deze plek; een lelijk stukje Den Bosch waar enorm veel kansen liggen.”

% feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Ik heb een heerlijke jeugd gehad op de Maaspoort en een aantal jaar geleden ben ik verhuisd naar Zuid, in de buurt van het rugbyveld, naar ik denk de mooiste plek van Den Bosch om te wonen; uitzicht op de kanonnen in het park en het rugbyveld, lekker dichtbij de stad, geen probleem met parkeren. Echt heerlijk.
Ik heb een jaartje in Apeldoorn gewoond, maar ik ben vrij snel weer teruggekomen hier naartoe. Het was altijd als ik de brug overkwam bij de Maas, dan was ik weer in Brabant, dan was ik alweer een beetje thuis. Ik ben trots op Den Bosch. Ik vind het leuk om mensen over mijn stad te vertellen en om later – als ze dan een keer hier zijn geweest – te horen dat ze Den Bosch zo’n mooie stad vinden.

Wat ook tof is om te doen is – da’s wel een beetje een sport op het moment, zeker in dit Jeroen Bosch-jaar – is om toeristen die met een kaart in de hand de weg staan te zoeken, om die aan te spreken en te helpen. Dan vind ik het leuk om die mensen nou eens niet naar de Korte Putstraat te sturen, maar naar dat ene tentje achteraf, waar je zelf pas bent geweest. En op die manier hoop ik die mensen dan een mooie herinnering aan Den Bosch mee te geven. Volgens mij willen we ook heel graag dat Den Bosch leuk en mooi wordt gevonden. Omdat we trots zijn op de stad, denk ik.”

Wat vind je mooi en lelijk aan Den Bosch?
“Wat Den Bosch voor mij zo mooi maakt, is de diversiteit; een combinatie van bedrijvigheid, veel ondernemers, maar ook toerisme. Het is hier heerlijk wonen, er zijn goede recreatiemogelijkheden. En ik vind het heel tof dat je zo vaak bekenden tegenkomt. Ik kies altijd de lange route naar de supermarkt bijvoorbeeld, via de markt, omdat ik gewoon weet dat ik dan iemand tegenkom die ik ken. En daar maakt ik dan even een praatje mee, al is het maar een ‘hoe is het?’. Dat zit ook wel in de Bosschenaar volgens mij, we willen elkaar graag groeten. Zijn we heel sociaal? Of zoeken we erkenning bij elkaar? Ik weet het niet, maar dat is volgens mij wel iets wat de Bosschenaar graag doet, dat zien en gezien worden.

De Bosschenaar heeft altijd een mening. Dat vind ik mooi. Als er ergens gebouwd wordt, staat er altijd een clubje te kijken en commentaar te geven van ‘dat doen ze niet goed’ of ‘dat ziet er niet uit’. En dan is dat gebouw een half jaar later klaar en dan zegt diezelfde persoon: ‘ik heb het altijd gezegd, dat dat een mooi ding zou worden’. Heerlijk vind ik dat.
Het ondernemersklimaat in Den Bosch is ook mooi; al die kleine winkeltjes. Daar moet de stad het ook van hebben, denk ik. Een boetiekje ergens achteraf, dat restaurantje dat net uit de loop ligt. In die winkeltjes staan ook nog ondernemers, die met passie over hun zaak of producten kan vertellen. Dat maakt Den Bosch als winkelstad ook interessant.”

En lelijk?
“Het gebied hier rond de Tramkade. En van die bedrijventerreinen, zoals bij de Ertveldplas bijvoorbeeld. Die plekken zijn niet altijd even uitnodigend.

Niet perse lelijk, maar wellicht wel een beetje typerend voor Den Bosch: ze willen iets heel graag, maar het komt op een of andere manier dan niet helemaal van de grond. Het is natuurlijk een conservatieve stad. Er zijn altijd hippe ideeën genoeg en er zijn volop initiatieven, maar de uitvoering mist dan vaak nog een slag. Dan komt het toch niet van de grond. Een goed voorbeeld daarvan is Van Heinde, de versmarkt in het Paleiskwartier. Een ontzettend mooi concept, goed idee, een gepassioneerde ondernemer die erin zat. Maar daar gaat het toch fout. Ze kijken heel erg naar de Markthal in Rotterdam en denken ‘dat gaan we hier ook doen’, maar uiteindelijk lukt het hier niet. Dat vind ik jammer.”

Wat maakt je trots op Den Bosch?
“Den Bosch staat echt op de kaart nu, mede dankzij het Jeroen Bosch-jaar. Dat hebben ze echt ontzettend goed gedaan. Er is natuurlijk altijd kritiek op een burgemeester en Den Bosch is ook geen makkelijke stad, maar ik denk dat we aan Burgemeester Rombouts echt een hele goeie hebben gehad. Degene die hem gaat opvolgen gaat er nog een zware kluif aan hebben om hem te vervangen.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Den Bosch biedt mij de gemoedelijkheid, de Brabantse gezelligheid, waardoor ik hier prettig woon en werk. Ik hockey bij Hockeyclub Den Bosch, ik loop hard in de polder, ik woon hier fantastisch. Er moet heel veel gebeuren wil ik hier weer weggaan. De manier waarop het allemaal gebeurt ook. Toch weer die gemoedelijkheid, dat ‘ons kent ons’. Zelfs tijdens het hardlopen in het Bossche Broek. Je komt altijd wel een bekende tegen, maar ook de mensen die je niet kent, die groet je. En dat zijn dan soms wel honderd man op een ochtend, maar iedereen groet elkaar.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik ben lichtadviseur en ik attendeer mensen en bedrijven graag op verbeterpunten op dat gebied. Het is natuurlijk doodzonde dat er bijvoorbeeld nog kantoren zijn die de hele nacht volledig verlicht worden. In 2025 geloof ik wil de Gemeente Den Bosch energieneutraal zijn, dus laten we daar nog een flinke stap in zetten met zijn allen. Ik wil daar ook graag een steentje aan bijdragen en de mensen hier in de stad ook graag bewust maken van het belang daarvan.

Verder ben ik actief bij het Grachtengordelconcert, dat we organiseren tijdens het Carnaval en daarnaast heb ik meegeholpen aan de Jeroen Boschloop. Dus ik zet me graag in voor een aantal lokale initiatieven.

Ik vind trouwens dat ideeën er zijn om verspreid te worden. Een idee moet je niet voor jezelf houden, of je moet er zelf mee aan de slag gaan. Als je een idee hebt, deel dat met mensen, vooral met mensen die je daarbij verder kunnen helpen. Dan hoef je niet bang te zijn dat hij of zij met je idee aan de haal gaat. Als iedereen zijn creatieve ideeën meer zou verspreiden, misschien dat we de wereld dan iets mooier kunnen maken met zijn allen.”

Welke ambitie mag Den Bosch nog meer hebben?
“We moeten niet de ambitie hebben om een echte studentenstad te worden. Dat heeft de stad niet nodig. We moeten geen Groningen o.i.d. willen worden. De ambitie die we wel mogen hebben, is de binnenstad op doordeweekse avonden iets levendiger maken. Waar kun je nu doordeweeks terecht voor goeie muziek of om te dansen? Het is er bij mijn weten gewoon niet; dan kom je toch weer bij het Veulen of Bar le Duc terecht voor een lekker biertje. En ja, meer studenten in de stad zou daarbij wel helpen, die zouden de levendigheid op doordeweekse avonden vergroten. Dus misschien moeten we dan toch ietsje meer een studentenstad worden dan we nu zijn.”

Den Bosch M/V
“Den Bosch is te mooi om een man te zijn, dus is het een mooie dame op leeftijd, die nog heel vitaal is. En dat ook altijd zal blijven.”

Heb je een herinnering aan een bijzondere ontmoeting in de stad?
“Afgelopen week kwam ik een jongen tegen die vanuit Italië naar Zweden aan het fietsen was. En hij was net in Den Bosch aangekomen. Die zat bij het Bastionder rustig een boterhammetje te eten en we raakten aan de praat. Hij is natuurlijk het katholieke Italië gewend en het was voor hem meteen alsof hij thuis was hier; de grote kathedraal, het was mooi weer, de terrasjes waren vol, mooie gebouwen. Dus hij vond dat Den Bosch zomaar de zusterstad kon zijn van de stad waar hij vandaan kwam. Dat vond ik heel leuk om te horen. Da’s toch mooi, dat je op die manier met mensen in contact komt en dat zij zich dan welkom in Den Bosch voelen. Hij was op doorreis, dus maar heel even hier, maar toch voelde het als een warm bad voor hem.”