Hans Tervoort


Hans Tervoort (1969)

Locatie: Het Bossche Broek.

“Waarom we hier nu staan? Vroeger zat ik op het St Janslyceum en ik had vrienden en vriendinnen in Vught, dus het was heel praktisch om hier doorheen te fietsen en het was altijd een moment van rust ook, het fietsmoment, je werd door niets afgeleid en ik heb hier echt nachten doorheen gefietst. En ik ken hier ook echt blindelings de weg. Maar we zien hier dus met name vanwege het rustmoment; je moet soms je hoofd kunnen leegmaken en dit is daar een perfecte plek voor. Het is een heerlijk stukje Den Bosch en ik vind het echt uniek. Dit heb je nergens anders. Het is een heerlijk baken van rust, en dan ook nog zo dicht op de stad.”

% feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Toen ik vroeger op school zat in Hintham, waar ook mensen uit Berlicum en Nuland zaten, kwam ik erachter dat er heel veel mensen zijn die een hekel aan Bosschenaren hebben. En ik dacht dat dat niet op mij zou slaan, want ‘ik ben natuurlijk niet zo’n platte ordinaire Bosschenaar, zo’n grôôtbek’. Maar dan blijkt door de jaren heen dat de kreet ‘een grote mond en een klein hartje’ wel degelijk van toepassing is op mij. Dus er zit hier toch iets in de grond, of het drinkwater of in de snert, waardoor je waarschijnlijk de lichte arrogantie van een provinciale stadsbewoner over je krijgt. Maar goed, uiteindelijk ben ik toch meer Bosschenaar dan ik dacht. Dus die 100% haal ik toch wel.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Een heerlijke basis. Ik voel me hier erg plezierig. En ik zou ook niet meer ergens anders kunnen aarden. Het is vooral de combinatie van de gezellige, mooie, kleine binnenstad; het feit dat je hier zó in de natuur zit. Je zit zo op de A2, het ligt heerlijk centraal.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik hoop de stad af en toe eens wakker te schudden en haar een spiegel voor te houden. Ik kreeg onlangs ‘de lange teen’ uitgereikt, een onderscheiding die aangeeft dat je je doel wilt bereiken, maar dat je daarbij op tenen van anderen hebt gestaan of niet altijd handig hebt gereageerd om je doel te bereiken. Nou ja, en dat zie ik eigenlijk wel als een soort oeuvre-prijs. Want ja, dat is wel wat de stad soms nodig heeft, die moet soms wakker geschud worden. En ik hoop dat ik de stad dat wel eens te bieden heb. En het stadsbestuur is ook wel erg conservatief, dus dat mag wel eens wat uitdagender allemaal.”

Is Den Bosch een man of een vrouw? 
“Ik vind het een man. Dat mannelijke komt onder andere voort uit de historie. Het is natuurlijk een bolwerk dat verdedigd moest worden, met soldaten enzo, dus dat maakt hem vanuit historisch oogpunt al mannelijk.

Ik denk dat vrouwen trouwens ook nog steeds een ondergeschikte rol hebben hier in Den Bosch, op bestuurlijk niveau, met het conservatieve carnaval. Dus het is wel echt een man. En dat vind ik jammer, want als er meer vrouwen aan de top zouden staan, dan zou het allemaal wat zachter worden en dan zou er misschien voor die sociale cohesie wat meer ruimte zijn.”

Wat is jouw ambitie voor de stad?
“Ik denk dat de stad zijn eigen inwoners eens zou moeten leren kennen. Daar zijn veel te veel verschillen. Als ik voor mijn werkzaamheden voor het Jeroen Bosch-jaar in verschillende wijken kom, dan zijn er veel mensen die Jeroen Bosch niet eens kennen. Dus dan vergeet je gewoon een heel stuk. Dus leer je eigen bewoners eens kennen. Waarom ben je je zo aan het manifesteren naar buiten toe, terwijl je je eigen mensen nog niet kent. Dat vind ik jammer, ik zou graag willen dat mensen zich meer verbinden met elkaar. Ik ben ook een enorm voorstander van burendagen en zo. Er mag veel meer sociale cohesie zijn.

Waarom doen we ook niet een keer ‘De sterkste man van Den Bosch’ ofzo. En dan zorg dat Mohammed en Wesley meedoen, op de Parade, en iedereen support zijn eigen local hero. En dan kijken wie kan er het eerst zes fusten bier naar binnen kan dragen bij het Hart en wie kan die dubbeldekker van de Kikvorschen het verst vooruit trekken? Maak er maar iets van. Zo simpel kan het zijn. Dus ook weer: leer je eigen bewoners kennen.”

Wat kan Den Bosch nog van een andere stad leren?
“Een grote bek krijgen. Trots zijn op jezelf. Die mentaliteit van Amsterdammers, die arrogantie van de Hollanders mogen we best wat meer hebben. We wonen in een hartstikke mooie stad en daar mogen we trots op zijn. Trotser dan we nu zijn.”