Corné van Asten

Corné van Asten
Corné van Asten (1973)

Locatie: De sortiebrug bij de Citadel

“Ik woon dichtbij de citadel en ga graag de binnenstad in. Als ik dan de kruising richting de citadel oversteek, dan begint daar voor mij de stad. De citadel is de entree naar het centrum voor me. Vroeger al, toen ik met de kinderwagen de stad inliep en nu nog. Dus ja, het is voor mij is de toegangspoort van de binnenstad waarachter het echte Bossche ligt. Meer nog dan in de wijken. Het warme, kloppende hart van de stad ligt daar, voorbij die poort.”

% feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 80%

“Ik ben geboren Kruikenzeiker. Mijn ouders komen uit Udenhout en daar heb ik ook mijn jeugd doorgebracht. Maar ik voel me toch wel 80% Bosschenaar. Ik ben inmiddels aardig ingeburgerd. Ik merk dat ik het bijzonder vind dat mijn kinderen hier in de stad geboren zijn. Ik voelde me vanaf moment één thuis hier.

Toen ik na mijn studie in Maastricht naar Brabant terugkwam, was de keuze snel gemaakt. Den Bosch was eigenlijk de enige optie voor me. Qua stad, qua uitstraling. De historie, het handelsleven, het Bourgondische (wat Maastricht natuurlijk ook heeft), dat spreek mij meer aan dan echte industriesteden zoals ik bijvoorbeeld Eindhoven en Tilburg heb ervaren.

Ik ben Brabander en dat maakt het al een stuk gemakkelijker om je thuis te voelen in Den Bosch. De warmte die het uitstraalt, de betrokkenheid van de mensen met de stad, de activiteiten die plaatsvinden, de openheid. Dat spreekt me echt aan. Daardoor voel ik me hier thuis. En dat zorgt er weer voor dat ik me steeds meer voor de stad inzet.”

Mooi en lelijk
“Wat ik echt mooi vind, is toch wel de tolerantie in de stad. Maar tegelijkertijd zouden mensen nog wel wat meer naar elkaar mogen kijken. Steek nog iets meer de hand naar elkaar uit. Als je elkaar helpt kom je nou eenmaal verder. Dus dat kan altijd beter. Op ieder niveau in de samenleving.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Voor mij begint het met warmte. De stad straalt warmte uit, openheid. Je wordt opgenomen, je bent welkom, het maakt niet uit wie je bent. Je hoort er gewoon bij en dat vind ik het bijzondere aan bijvoorbeeld carnaval of andere activiteiten.
Ik merk dat ook aan wat ik nu bij het PUB aan het doen ben [PUB = Pastoraal Uitzend Bureau, waarvan Corné bestuurslid is, red.] Mensen mogen hun plek hebben hier in de stad en dat geldt dus ook voor mij. Dat vind ik mooi.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Mezelf. Veel energie. Ik denk en doe graag mee. Ik wil onderdeel zijn van de samenleving. Ik probeer betrokken te zijn, bij het voetballen van mijn zoontjes, ik zit in de MR op hun school. En mijn betrokkenheid bij het PUB valt daar ook onder. Ik vind het leuk om middels die betrokkenheid dan wat terug te kunnen doen voor de stad en haar mensen.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Geen van beiden eigenlijk. Den Bosch heeft nu eens de ballen van een man en dan weer de geborgenheid van een vrouw. Men durft hier wel dingen te organiseren en te doen, men pakt dingen op. En natuurlijk lukt niet altijd alles. Ook hier niet. Die voorbeelden kennen we allemaal, maar dat moet ook. Dat houdt de stad in beweging en levend.”