Bastiaan Heijne

Bastiaan
Bastiaan Heijne (1971)

Locatie: De Uilenburg

“Dit is een heel mooi stukje Den Bosch. Ik kom hier vaak. Hier zitten een paar kroegen in de buurt die ik wel bezoek; iets verderop zit een speeltuintje waar ik met mijn zoontje veel kwam; maar je vindt hier ook rust, midden in de stad. Hier wandel ik graag, of soms ga ik hier even zitten op een bankje. Heerlijk. Dit is echt Den Bosch, vind ik. De drukte op de terrassen in de Uilenburg. En de Binnendieze, die blijft toch mooi.”

% feitelijke Bosschenaar: 100%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Ik ben geboren in Den Bosch, net als mijn ouders en mijn grootouders. Dat zijn dus sowieso al drie generaties Bosschenaren. Ik heb al op veel verschillende plekken in Den Bosch gewoond, in het centrum, in de buitenwijken en nu woon ik in Hintham. Ik heb hier gestudeerd, ik werk hier. Dus het kan haast niet anders dan dat ik me ook 100% Bosschenaar voel.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“De kleinschaligheid, de gemoedelijkheid. Je kent hier iedereen. Toen ik zojuist hiernaartoe liep, kwam ik al drie bekenden tegen. En dat ‘s morgens om 9.30u. En dan groet je elkaar. Da’s mooi.
En de uitstraling in zijn geheel. Zodra je de stad inkomt vanaf het station bijvoorbeeld, dan voel ik me weer thuis. Het is net niet te klein, net niet te groot. Als ik uit Amsterdam kom, dan ben ik blij dat ik hier weer in de rust kom en als ik uit een of ander dorpje kom, dan ben ik blij hier weer in de levendigheid terecht te komen.”

Wat is er lelijk?
“Qua bestuur mag het allemaal wel wat progressiever, wat moderner. Ze zijn best wel behoudend hier met veel dingen. Zodra er een nieuw initiatief is of er iets leuks staat te gebeuren, dan hoor je er vaak na een jaar niks meer van, of het wordt afgekapt. Da’s zonde. En de buitenwijken hier zijn niet de mooiste. Je hebt dan de Muntel, da’s wel mooi, maar de meeste buitenwijken zijn toch echt van die vinexlocaties, met allemaal dezelfde soort huizen.

Ze mogen hier wel eens wat grootser denken. Ik kom wel eens in Eindhoven en dat heeft wel echt een andere uitstraling. Ik hou wel van modern en zeker ook van het oude Den Bosch, zoals hier. Maar als ze dan zo’n put op de markt willen nabouwen, dan denk ik wel van: ‘doe eens wat anders met dat geld, probeer toch ook eens iets nieuws te bedenken, in plaats van weer oude dingen na te bouwen.’ En als het er dan staat, dan vind ik het vaak toch wel weer mooi, hoor. Maar toch. En zo’n Paleisbrug, die vind ik eigenlijk hartstikke mooi, maar dan hoor je er weer mensen over klagen en zeuren en dat gaat dan gaat altijd over geld. Maar het heeft wel echt iets. Het voegt iets toe aan de uitstraling van de stad. Het Paleiskwartier begint nu ook een goede toevoeging te worden. Het wordt er steeds drukker, het wordt levendiger.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Eigenlijk alles, wel. Het biedt me mijn werk. Ik woon hier. Ik ga hier uit. Dus alles wat ik nodig heb, vind ik hier in de stad. Ik heb ook geen auto, alles is op fietsafstand. Ik ga hier regelmatig een hapje eten, of de kroeg in. Ik hoef de stad eigenlijk helemaal niet uit.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik voel mezelf wel een soort ambassadeur van de stad. Als ik buiten de stad ben, heb ik het ook graag over Den Bosch. Als mensen Den Bosch niet kennen, dan denk ik: ‘nou, kom eens mee, dan ga ik jou de stad leren kennen’. Ik wil ze dan graag dat gevoel meegeven dat ik heb. Dat is ook met carnaval. En soms als ik met mensen op een terrasje ga zitten in een andere stad, dan denk ik toch, ik mis hier iets. En dan wil ik ze laten voelen wat ik voor Den Bosch voel.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Ik denk eerder een vrouw; de zachtaardigheid, de gemoedelijkheid. Het is hier rustig. Dus ja, Den Bosch is een vrouw, denk ik. Vooral vanwege die zachtaardigheid.”