Anja Beyer

L_001274-Edit
Anja Beyer (1977)

Locatie: Christiaan Huygensweg

“Ik woon hier in de buurt, ik kom hier bij de supermarkt vaak boodschappen doen en ik kom hier graag omdat je hier altijd mensen van heel veel verschillende culturen en subculturen, veel verschillende afkomsten ziet en dat geeft me altijd een heel prettig gevoel, dat veel mensen hier bij elkaar komen die heel verschillend zijn. Ja, dat vind ik gewoon leuk.”

% Feitelijke Bosschenaar: 0%
% Gevoels Bosschenaar: 100%

“Ik ben geboren en opgegroeid in Oost-Duitsland, zo’n 150 km ten noorden van Berlijn in een klein stadje. Ik ben zeven jaar geleden hier komen wonen, omdat mijn man hier al woonde. Daarvoor heb ik anderhalf jaar in Rotterdam gewoond.

Ik vind Den Bosch heel fijn; je hebt hier veel voordelen die je ook in Rotterdam hebt, bijvoorbeeld de uitgebreide mogelijkheden om naar films, voorstellingen en lezingen te gaan, om te sporten en te winkelen. Maar hier heb je ook de voordelen van een kleine plaats; dat je snel in de natuur bent, veel is dichtbij, je hebt leuke en betaalbare buurten vlak bij de binnenstad. Je kunt overal veilig met de fiets naartoe, ook met de kinderen. Dat soort dingen vind ik heel fijn aan een stad.

Oost-Duitsland waar ik vandaan kom, dat is echt mijn ‘Heimat’, maar hier voel ik me echt thuis. Hier is waar mijn vrienden wonen, hier speelt zich mijn leven af. Ik voel me ook echt verbonden aan de stad, omdat ik van plan ben om te blijven.”

Wat is er mooi aan Den Bosch?
“Er is veel mooie nieuwbouw, veel toffe projecten, zoals de Paleisbrug, die vind ik heel mooi. Het Paleiskwartier sowieso. Daar zijn ook wel dingen misgegaan. In de avond is het daar wel erg stil, maar er vindt hier veel vernieuwing plaats. ‘We zetten daar gewoon een grote brug neer, of we bouwen daar een toren, ook al is hij hoger dan de Sint-Jan’. Leuk vind ik ook dat de Tramkade nu heel langzaam wordt ontwikkeld en niet heel snel via een ontwikkelaar. De diversiteit die je hier vindt, ook het vasthouden aan wat er al goed is, dat vind ik vooral goed en interessant.”

Wat is er lelijk?
“De gebouwen hier zijn niet mooi. Daar staan bijvoorbeeld appartementen met hun balkon of achtertuin naar een drukke weg toe. Dat is toch vreemd. Mijn kinderen gaan naar school in de Kruiskamp en ja, dat is geen uitgesproken mooie buurt.

Lelijk is eigenlijk ook waar geen leven bestaat. En dat vind ik hier juist heel mooi. Hier leeft het. En dat is de basis van een samenleving. In nieuwe buurten als het Paleiskwartier zie je bijna geen mensen op straat. Dat vind ik daar dan lelijk aan. En dan is het hier weer mooi, omdat het hier tenminste leeft.”

Wat heeft de stad jou te bieden?
“Heel goede infrastructuur. Goede basisscholen. Goed onderhouden speeltuintjes, wegen en fietspaden. En de herbestemming van oude locaties, zoals de Gruyterfabriek. En het feit dat je tijdelijk gebruik kunt maken van bijvoorbeeld het voormalige Groot Ziekengasthuis. Daardoor heb je beweging in de stad en kun je op een later moment in je leven nog instappen. Dat zijn belangrijke dingen voor een stad. Ik voel hier ook heel erg veilig.”

Wat heb jij de stad te bieden?
“Ik ben iemand die heel erg voor vernieuwing gaat. Ik ben momenteel ook bezig met twee projecten. De een is het vinden van een nieuwe bestemming voor een kunstwerk van Henri Titselaar, dat hier achter hangt, aan de oude school die niet meer wordt gebruikt. Dat is iets wat ik voor de stad wil doen.

Daarnaast ben ik gevraagd door een groep klimmers om als adviserend architect mee te denken over hun huisvesting. We kijken daarvoor nu bijvoorbeeld naar een mooie plek op het Tramkade-terrein.

Verder zou ik willen proberen de buitenwijken van de stad meer te betrekken bij de rest van Den Bosch. Daar zou ik wel een stedenbouwkundig masterplan op willen schrijven.”

Is Den Bosch een man of een vrouw?
“Een man. Ik denk omdat ik hier meer met mannen contact heb. Mijn werkgevers zijn mannen. Ik ben vanwege mijn man hier naartoe gekomen. Dus ik associeer de stad vooral met het mannelijke.

Uiterlijk vind ik de stad ook wel een met zijn tijd meegaande man.”

Welke ambitie zou de stad meer mogen hebben?
“Ik kom regelmatig in Eindhoven en die stad heeft veel meer de sfeer van een metropool. Dat heeft Den Bosch niet. Maar ik ook niet of je dat moet hebben. Niet alle steden moeten hetzelfde zijn.

Misschien mag er nog meer openheid zijn voor nieuwe dingen. Misschien moet men wat minder aarzelen, maar gewoon doen. Iets meer lef hebben.”